Toborzó

Amikor a híradásokban áradó folyókról, belvízről, villám árvízről, szélviharról, vagy más természeti pusztításról hallunk, akkor bizonyára sokan gondolkozunk el azon, hogy vajon hogyan is tudnánk segíteni.

 

2012 márciusától Pest megyében már nagyon sokan tudják erre a választ. Most ők várják leendő társaikat.

Keressük azon 18. életévét betöltött Pest megyében lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokat, akik kedvet éreznek az önkéntes munkához, szívesen tennének annak érdekében, hogy lakóhelyük környezete biztonságosabbá váljon, szívesen segítene a bajba jutott embertársain, szerettein, és a barátain.

Földünk klímája napjainkban folyamatosan változik. A változás kiterjedhet az átlagos hőmérsékletre, az átlagos csapadékra, vagy a széljárásra. Klímaváltozás történhet a Földön végbemenő természetes folyamat következményeként, a bolygót érő külső hatások eredményeképpen, vagy akár emberi tevékenység folytán.

A Katasztrófavédelmi törvény pontosan definiálja, hogy a katasztrófavédelem nemzeti ügy. Minden embernek joga van megismernie a környezetében lévő veszélyforrásokat és kötelessége, hogy közreműködjön a katasztrófavédelemben. Ebben tudnak segítséget nyújtani a Katasztrófavédelem égisze alatt megalakuló önkéntes mentőszervezetek, és a települési, területi polgári védelmi szervezetek.

A 2013. júniusi dunai árvíz során az önkéntesek segíteni akarása példaértékű volt az egész országban. Pest megyében különösen. Megindult egy új szemlélet. A katasztrófavédelmi rendszer hatékonyságának növelése érdekében, a megye reagáló képességének és biztonságának érdekében megkezdtük a járási önkéntes mentőcsoportok megalakítását. A mentőcsoportok a járásokban bekövetkező veszélyekre történő azonnali reagálás érdekében, a beavatkozó hivatásos erők megerősítésére, katasztrófaveszély, veszélyhelyzeti szintet el nem érő esetben, valamint különleges jogrend időszakában a polgári védelmi feladatok ellátására jönnek létre.

Pest megyében elsőként alakult meg a Pilis Mentőcsoport, mely a Katasztrófavédelmi Igazgatóság területi rendeltetésű mentőszervezete. Mára már több mint 80 fővel több speciális szakterületet (vizi mentő, búvár, alpintechnika, különleges járművek, mentőkutyák, légi felderítés, stb.) magába foglaló speciális mentőcsapat, mely 2012-ben a nemzeti minősítő rendszer keretein belül sikeres minősítő vizsgát is tett. A szervezet alkalmazására akkor kerülhet sor, ha más szervek (tűzoltóság, mentőszolgálat, stb.) erői nem elegendőek a veszélyhelyzet felszámolásához, illetve ha azt a lakosság, valamint a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme indokolttá teszi. A mentőcsoportok igazodva a 2013. január 1-jétől bevezetett közigazgatási struktúrához, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakmai irányításával, elsősorban saját járásuk területén belül alkalmazhatók, szükség esetén a szomszédos járásokban, de veszélyhelyzetben az ország bármely részén bevethetőek.

2013-as évben a Katasztrófavédelem az önkéntesség irányába indult el, célja a lakosság bevonása a katasztrófa elhárításba. A beavatkozás még hatékonyabbá tételére megkezdődtek a járási mentőcsoportok megalakulása. A járási mentőcsoportok, olyan valamennyi járásban megalakult önkéntesekből álló csoportok, akik vállalják, hogy a területükön bekövetkezett káresemények, katasztrófák esetén, önkéntesen segítséget nyújtanak a kárfelszámolásban, beavatkozásban. A mentőcsoportok egy adott szakfeladatra koncentrálva is létrejöhetnek, melyek területi rendeltetésű polgári védelmi szervezetként működnek. Tavalyi évben mind a 18 járásban megalakultak a mentőcsoportok, ebből 11 csoport rendszerbe is állt, akik gyakorlatban bizonyíthatták katasztrófa-elhárításban való alkalmasságukat.

2014.év feladatául tűztük ki, hogy e mentőcsoportok meglévő létszámát bővítsük. Tekintettel arra, hogy önkéntesekből álló szerveződésről van szó, így bárki jelentkezését szívesen fogadjuk, aki be szeretne kapcsolódni a saját településének védelmében, a helyi szintű káresemények felszámolásába.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lehetőséget ad önkénteseknek arra, hogy belépjenek a már megalakított járási mentőcsoportokba.

Előzetesen jelentkezni, a mellékelt 1. sz. nyilatkozat kitöltésével és a lakcíméhez legközelebbi Katasztrófavédelmi Kirendeltség e-mail címre történő megküldésével lehet.

 

Katasztrófavédelmi Kirendeltségek e-mail címei:

 

Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség:    Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség:         Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség:  Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltség:    Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség:         Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

 

 
joomla templateinternet security reviews

Hírek-Hirdetések